Vrijwilligers bieden steun bij rouw

11-01-2022

Geschreven door Ellis Plokker. Vrijwilligers van Humanitas Heuvelrug bezoeken mensen die zich eenzaam voelen, ze bieden steun bij rouw of helpen bij het opbouwen van vriendschappelijk contact. Binnenkort start een nieuwe groep ‘De Ontmoeting’.

Anna van Hoogstraten begeleidt samen met een collega-vrijwilliger een lotgenotengroep ‘Steun bij rouw’. In een lotgenotengroep komen mensen bij elkaar die bijvoorbeeld een partner verloren hebben. Sommige deelnemers hebben een broer, zus of een ouder verloren. De groepen bestaan meestal uit ongeveer zes personen. Anna vertelt dat de deelnemers in de gesprekken over het verlies herkenning bij elkaar vinden: ,,Ze wisselen tijdens de bijeenkomsten hun ervaringen uit. Iedere bijeenkomst heeft een thema. In het begin vertelt ieder zijn of haar persoonlijk verhaal, later richten we ons meer op de toekomst.” 

Anna vindt het vrijwilligerswerk heel leuk om te doen. Ze werkt dan ook al lang als vrijwilliger bij Humanitas, met een korte onderbreking. Een aantal jaar geleden werkte ze als vrijwillig coördinator ‘Steun bij rouw’. Ze deed de intake voor een traject bij mensen thuis. ,,Tijdens de intake probeer ik duidelijk te zijn over wat de deelnemer kan verwachten.” Vervolgens koppelde ze de deelnemer aan een vrijwilliger, die gedurende een half jaar tot maximaal anderhalf jaar een keer in de twee weken bij de deelnemer op bezoek gaat. Anna: ,,Ik heb me er over verbaasd hoeveel er vaak bereikt kon worden, doordat vrijwilligers luisteren en begrip tonen.” 

Bij het vrijwilligerswerk voor Humanitas is het belangrijk dat je je kunt inleven in de ander, vertelt Anna. ,,Maar dan wel zo, dat ze ook voldoende afstand houden.” Anna: ,,Voor vrijwilligers geeft het werk een gevoel van voldoening en tevredenheid, want je kunt iets voor de ander betekenen. Van andere vrijwilligers hoor ik dat ze het fijn vinden om er voor een ander te zijn, buiten hun eigen vriendenkring.” Vrijwilligers kunnen bij Humanitas trainingen volgen ter ondersteuning van hun werk. Bij een traject ‘Vriendschappelijk contact’ helpt de vrijwilliger de deelnemer, naast de gesprekken, bij het zoeken naar nieuwe activiteiten, zoals een wandelgroep. 

Humanitas is een landelijke organisatie, die werkt met vrijwilligers en betaalde krachten. Hulp via Humanitas is laagdrempelig. Olcay Eising is coördinator bij de afdeling Heuvelrug. Ze is onlangs een nieuw project gestart: ‘De Ontmoeting’. Deze groep zich richt op het versterken van het netwerk van de deelnemers. Zodra dat weer mogelijk is, organiseert ze een bijeenkomst. Daarnaast ondersteunt Humanitas mensen bij hun financiële administratie. Voor jongeren is er het project ‘Get a Grip.’ De afdeling Heuvelrug werkt in de gemeenten Zeist, De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. In februari starten er weer nieuwe groepen ‘Steun bij rouw’.

www.humanitas.nl/afdeling/heuvelrug

bron: Vrijwilligers bieden steun bij rouw | Al het nieuws uit Zeist (denieuwsbode.nl)

Afbeeldingen

Kunnen wij je verder helpen?

Het team van de vrijwilligerscentrale staat voor je klaar. Voor al je vragen rondom vrijwilligerswerk neem contact met ons op.

Mail ons op:
info@vczeist.nl

 

Volg ons online

         

 

 
Cookie-instellingen