Naburen zet mens centraal

26-01-2022

Stichting Naburen werkt actief aan de maatschappelijke participatie van mensen met dementie in verschillende sectoren van de samenleving. Gezellig, actief en betrokken zijn belangrijke waarden voor deze jonge, enthousiaste organisatie. Bron: Nieuwsbode Zeist. Auteur en fotograaf: Carol Dohmen.

Op diverse locaties bieden mensen met en zonder dementie een helpende hand bij allerlei activiteiten. Elke donderdag biedt Naburen een actief buitenprogramma. Afgelopen week bezocht het team ’t Boswijtje in Austerlitz.

De mensen van Stichting Naburen zijn ervan overtuigd dat wederzijdse betrokkenheid, op elkaar en op de maatschappij, een positief effect heeft op de ervaren levensvreugde. Sarah Verkruijssen, trekker van het initiatief: ,,Het maakt niet uit in wat voor situatie mensen zich bevinden, wederzijdse betrokkenheid is voor iedereen belangrijk en zinvol.” Ze werkte verschillende jaren als casemanager en beleidsmedewerker aan het verbeteren van de zorg voor mensen met dementie. Toch schuurde de praktijk met haar eigen visie op goede zorg. ,,Ik vind het belangrijk dat de focus op de mens ligt, en niet op de dementie. Toen ik dat onvoldoende terugvond, ben ik mensen om me heen gaan verzamelen om zelf aan de slag te gaan.“ In juni 2020 richtte ze Naburen op. ,,Met Naburen bieden we een programma met activiteiten waarbij iedereen tot zijn recht komt, mensen met dementie en de vrijwilligers.”

Naburen streeft een dementie-inclusieve samenleving na. Daarom werken ze nauw samen met maatschappelijke organisaties. Op dinsdag zijn ze bijvoorbeeld te vinden in de bibliotheek van Zeist. Ze drinken samen koffie en daarna gaat het team aan de slag met voorlezen, boeken sorteren of andere klusjes. Verkruijssen: ,,Alle activiteiten doen we op het tempo dat past. We merken dat mensen vanzelf de activiteit kiezen die hen het beste ligt.”

Kenneth Martens is begeleider van de Boswerfgroep, die elke donderdag aan de slag gaat. De groep bestaat uit mensen die graag buiten zijn en het fijn vinden hun handen uit de mouwen te steken. Na de koffie, het belangrijke startmoment van de dag, werken ze mee aan allerlei klussen op het natuureducatiecentrum. Martens: ,,Ik ben zelf ook graag buiten, in mijn vrije tijd ga ik graag wandelen. Het mooie is dat ik elke week wel weer iets leer over tuinieren en natuur van één van de deelnemers, ze weten er echt veel meer vanaf dan ik.”

WEDERZIJDSHEID

Naburen vindt het belangrijk dat de wederzijdsheid ook iets oplevert voor de samenwerkingspartner. De klussen die ze oppakken zijn geen verkapte bezigheidstherapie, maar dragen echt iets bij aan het werk van de organisatie. De donderdaggroep bezocht tijdens de middagwandeling ‘t Boswijtje in Austerlitz. Dit bewonersinitiatief deed vorig jaar mee aan de 5KDuurzaamheidspitch met de aanleg van een voedselbosrand. Er liggen mogelijkheden om samen op te trekken met de Boswerfgroep, een deel van de werkzaamheden ligt in elkaars verlengde. Denk aan het groenonderhoud, het herstellen van gereedschappen of het maken van ondersteunend materiaal voor educatieprogramma’s. Over de concrete uitwerking zijn de twee initiatieven met elkaar in gesprek. Info: naburen.com.

Lees hier het oorspronkelijke artikel in de Nieuwsbode.

Afbeeldingen

Kunnen wij je verder helpen?

Het team van de vrijwilligerscentrale staat voor je klaar. Voor al je vragen rondom vrijwilligerswerk neem contact met ons op.

Mail ons op:
info@vczeist.nl

 

Volg ons online

         

 

 
Cookie-instellingen