Nieuw initiatief: ‘ASZ in de buurt’

18-02-2022

De Algemene Seniorenvereniging Zeist won in november de Groepsprijs voor vrijwilligers in de categorie ‘maatschappelijk’. De vereniging behartigt de belangen van senioren in Zeist en organiseert activiteiten. Marieke van Gemeren en Lia van Dijk vertellen over hun werk voor de vereniging.

door Ellis Plokker (Nieuwsbode Zeist)

Zeist - Lia van Dijk is voorzitter van de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ). Ze vertelt dat het typerend is voor de vereniging, dat er activiteiten worden georganiseerd ‘voor en door’ ouderen: ,,Wij hebben bijna 1600 leden, vanaf ongeveer 60 jaar tot 90 plussers. De leden organiseren zelf heel veel activiteiten. Daardoor ontstaat een wisselwerking.” Als voorbeeld geeft ze, dat een lid van ASZ een activiteit organiseert bij de Jeu de Boules vereniging, waardoor er weer andere leden van ASZ lid worden van de laatste vereniging, Les Cailloux. Een nieuw initiatief is ‘ASZ in de buurt’. Daarvoor worden leden uit één wijk uitgenodigd, om te zorgen voor meer verbinding en contacten onderling. 

We luisteren goed naar de ouderen

ASZ heeft de vrijwilligersprijs gekregen voor de SeniorenWegwijzers. Marieke van Gemeren doet al tien jaar vrijwilligerswerk als seniorenwegwijzer. Ze helpt leden, die vragen hebben over zorg, welzijn en wonen. Marieke en haar drie collega-vrijwilligers gaan op huisbezoek of voeren een telefoongesprek met leden, die aangeven dat ze vragen hebben: ,,We luisteren goed naar de ouderen en stellen hen ook vragen. Daardoor komen de ouderen vaak een stap verder in hun denkproces. Als iemand zich afvraagt of ze in haar huis wil blijven wonen of verhuizen, dan komt ze door een gesprek vaak al op ideeën. Wij verwijzen ook mensen door naar instanties.”

De vrijwilligersprijs bestaat uit een geldbedrag van 2000 euro. Met dat geld willen Van Gemeren en Van Dijk een middag met licht klassieke muziek organiseren, in eerste instantie voor de doelgroep 85 plussers. Marieke van Gemeren: ,,We merken dat het voor die doelgroep het lastigst is, om aan activiteiten deel te nemen. Daarom zorgen we ook voor vervoer. De musici zijn getalenteerde jongeren, wiens instrument wordt gesponsord door het Nationaal MuziekInstrumentenfonds.” 

Marieke van Gemeren besteedt ongeveer een halve dag per week aan haar vrijwilligerswerk. Ze doet dit al bijna tien jaar, sinds het begin van het bestaan van ASZ. Ze geniet van de gesprekken met ouderen, vooral als ze hen een stap verder kan brengen. Ook voor Lia van Dijk levert het vrijwilligerswerk gezelligheid en vriendschappen op. Zij probeert het werk in 2,5 dag per week te doen, maar dat is nog lastig. Ze doet dit werk nu een jaar en het begin was ze er de hele week mee bezig. 

Nieuwe woonvormen

ASZ organiseert activiteiten als cursussen over omgaan met een tablet (bijvoorbeeld een Ipad), een opfriscursus vriendschapen, lezingen, films en koffie-ochtenden met aansluitend een korte wandeling. Maar ook een klankbordgroep, in samenwerking met Project Huisbezoek 75 plus, waarin duidelijk werd wat ouderen belangrijk vinden. Lia van Dijk: ,,We doen ook aan belangenbehartiging, want we vinden het belangrijk dat ouderen mee kunnen praten. We merken dat er veel behoefte is aan nieuwe woonvormen, zoals een Knarrenhof. Dat is een woongemeenschap, waarin mensen op zichzelf wonen, maar wel aandacht hebben voor elkaar en op elkaar letten.” Ouderen met interesse in de activiteiten van ASZ kunnen contact opnemen met Emmy Janssens, via telefoonnummer 030 878 89 46 of via www.seniorenzeist.nl.

Afbeeldingen

Kunnen wij je verder helpen?

Het team van de vrijwilligerscentrale staat voor je klaar. Voor al je vragen rondom vrijwilligerswerk neem contact met ons op.

Mail ons op:
info@vczeist.nl

 

Volg ons online

         

 

 
Cookie-instellingen