De Paasheuvel is bedoeld voor activiteiten van scholen en nu tijdelijk in gebruik als opvanglocatie. De mensen waren een beetje veroordeeld tot elkaar in deze groepsaccommodatie, maar dat maakte tegelijkertijd dat de informatievoorziening heel snel ging.”
Toen de vluchtelingenstroom uit Oekraïne op gang kwam, stond Mariette op het Centraal Station in Utrecht om het Rode Kruis te helpen. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in Oost Europa. Als kind heb ik nog bewust de Koude Oorlog meegemaakt en ik ben met enige angst voor de Russen opgevoed. Ik ben verbijsterd dat de situatie nu werkelijk zo ernstig is geworden. Het is zo zinloos.”
Mariette was aanwezig bij de bijeenkomst voor de Europese Dag van gemeenten voor Oekraïne, in het Zeister gemeentehuis op 12 maart. Ze meldde zich aan als vrijwilliger om in haar eigen gemeente te helpen. “De volgende dag kon ik aan de slag als locatiemanager in De Paasheuvel, samen met een medewerker van de gemeente. Voor ons is alles vanzelfsprekend, maar voor vreemden is de Nederlandse samenleving best ingewikkeld. Het registratieproces, aan het werk komen, ziektekostenverzekering regelen, een bankrekening openen, een apotheek zoeken… ze moeten het allemaal uitvinden. Gelukkig krijgen ze veel hulp, van de gemeente en partners. En sites zoals www.refugeehelp.nl van Vluchtelingenwerk bieden veel informatie.”
Het werk als locatiemanager is heel praktisch, vertelt Mariette: “Door alle bedrijvigheid hoor ik zelf niet zoveel verhalen. Dat maakt het werk draaglijk. Onderling wisselen de mensen wel veel ervaringen uit. Begin april verhuizen de mensen naar andere opvanglocaties in Zeist, met meer privacy en eigen kookgelegenheid. Ik blijf graag beschikbaar als vliegende keep.”
Vele mensen hebben zich al aangemeld bij de Vrijwilligerscentrale Zeist. Voor nu is dat voldoende. Van deze hulp wordt dankbaar gebruik gemaakt. Als er meer hulp nodig is, deelt de Vrijwilligerscentrale dat op www.vrijwilligerscentralezeist.nl.