Bijdrage van Adriënne Nijssen (Nieuwsbode)
Op donderdag werkt Tineke bij Stichting Naburen op de Boswerf in Zeist. ,,Het is een kleine organisatie die werkt met mensen met dementie. De organisatie biedt mensen met dementie een dag waarop de mens, in plaats van de aandoening, centraal staat.”
Hoe dat in zijn werk gaat legt Tineke graag uit. ,,De groep bestaat uit zes tot zeven deelnemers, met allemaal hun eigen interesses, kennis en kwaliteiten. Zo houdt, ik gebruik gefingeerde namen, Jos van tuinieren, Jan van klussen en Joan van koken. De Boswerf heeft wekelijks een aantal klussen waar ze hulp bij kunnen gebruiken. Met elkaar stemmen we af, wie welke klus oppakt. Zo kan Jos bezig zijn met het verwijderen van woekerende planten of het bijhouden van de theetuin, kan Jan een lantaarnpaal installeren, en zal Joan wekelijks een pan soep maken voor alle vrijwilligers en deelnemers op de Boswerf, waarbij ik haar begeleid. We zijn met elkaar heerlijk bezig met iets wat voor de Boswerf waarde toevoegt. Echt een win-win-situatie. We helpen elkaar.”
KLEINSCHALIG
Sarah Verkruijssen is de initiatiefneemster van Stichting Naburen. Na haar studie Gezondheidswetenschappen heeft zij zich continu ingezet om de zorg voor mensen met dementie te optimaliseren. Zowel van achter het bureau als in de praktijk als casemanager. Maar haar visie op goede zorgverlening kwam niet overeen met wat ze in de reguliere verpleeghuiszorg tegenkwam. Daarom heeft ze een netwerk van deskundigen om zich heen verzameld en Naburen in het leven geroepen. ,,De kracht is dat het kleinschalig is en dat we inspringen op de behoefte van de mensen met dementie. Het is een prachtige organisatie,” zegt Tineke enthousiast.
CONCEPT
Er zijn verschillende projecten in een aantal plaatsen. Het concept is overal hetzelfde. ,,De deelnemers worden ’s morgens opgehaald, we drinken koffie en praten wat. We vragen de deelnemers waar ze zin in hebben die dag, dan worden de klussen verdeeld. We lunchen samen en daarna vaak een wandeling in de omgeving. We sluiten af met een drankje. En dan gaan de deelnemers weer naar huis. Waar hun mantelzorgers weer wat uitgerust op hen wachten. Want ook voor hen betekent Naburen heel veel,” legt Tineke uit.
Door een dag mee te doen bij Naburen staan de deelnemers midden in de maatschappij. ,,Dat is waardevol om te zien. Vrijwilligers en deelnemers zijn gelijkwaardig. De meeste deelnemers doen twee dagen per week mee. Ik doe dat ook; op maandag werk ik in Den Dolder in De Bloementuin en op de donderdag bij de Boswerf, beide dagen voor Naburen. Het heeft m’n leven zo verrijkt in allerlei facetten.”
Naburen wil graag uitbreiden. Met vrijwilligers maar ook met mensen met dementie. Kijk eens op www.naburen.com als je denkt dat het iets voor jou of voor een naaste met dementie is.
Bron: ‘Het heeft m’n leven verrijkt’ Al het nieuws uit Zeist en omstreken (denieuwsbode.nl)