De wijze lessen die de dieren mij leren

24-05-2022

Vier jaar geleden stortte Lisa volledig in. Ze raakte burn-out en kon geen stap meer zetten. Het was een moeilijke en zware periode, waar Lisa als een ander mens uitkwam. Ze stelde zichzelf de vraag: ‘Als ik uit letterlijk alles zou mogen kiezen, waar word IK dan NU blij van?

Wat zou ik nou het allerliefste nu willen doen?’ Het antwoord kwam direct en verraste Lisa ook zelf: ‘Lekker keutelen met dieren…’. Ze volgde haar hart. Sinds een jaar werkt Lisa met veel plezier als vrijwilligster op een kinderboerderij.

Een openhartig verhaal, geschreven door Lisa zelf. De foto's zijn gemaakt door Deli Seligmann.

Leven zoals het ‘hoort’
Het was een rode draad in mijn leven; de welbekende ratrace van de maatschappij volgen, doen wat anderen van mij verwachtten. Of beter gezegd; wat ik dacht dat anderen van mij verwachtten. Destijds wist ik niet dat ik mijzelf hiermee steeds zieker en zieker maakte. Totdat ik 4 jaar geleden als 29-jarige compleet instortte. Van de ene op de andere dag kon ik niet meer van de bank naar de keuken lopen en tijdens het avondeten kreeg ik mijn vork niet naar mijn mond … Ik was helemaal leeg! Mijn lijf trok letterlijk rigoureus aan de noodrem. Dat is best pittig, zeker als je moeder bent van een 2-jarige en in een bepaalde mate toch door ‘moet’ gaan.

Burn-out als leerschool
Tijdens mijn burn-out ervaarde ik veel onbegrip, vooral vanuit de buitenwereld zoals mijn werkgever en bedrijfsartsen. Mijn klachten waren nou eenmaal niet aan de buitenkant zichtbaar. Het was tijd om te leren voor mijzelf op te komen en dit was de ideale leerschool daarvoor! De strijd die ik hiervoor moest voeren heeft mij enorm veel gekost. Ik was het op een gegeven moment zat en nam een weloverwogen, maar rigoureus besluit. Ik besloot ontslag te nemen en een eigen bedrijf te beginnen. In het begin leverde dit mij energie op, ik was vrij! Door verschillende online cursussen te volgen deed ik de juiste kennis op en maakte ik mij het online ondernemerschap eigen. Maar deze richting had ik niet vanuit mijn hart gekozen, maar vanuit mijn hoofd, een vlucht om uit het strijdveld te stappen richting vrijheid. Dit was de reden dat mijn bedrijf totaal niet stroomde voor mij, de klanten kwamen dan ook niet en ik raakte met de dag gefrustreerder…

Als ik uit letterlijk alles zou mogen kiezen, waar word IK dan NU blij van? Wat zou ik nou het allerliefste nu willen doen?

Waar word ik nu blij van?
De frustraties met betrekking tot mijn bedrijf werden steeds groter totdat ik mijzelf ineens een hele belangrijke vraag stelde, deze vraag leidde ook tot een hele belangrijke verandering: ‘Als ik uit letterlijk alles zou mogen kiezen, waar word IK dan NU blij van? Wat zou ik nou het allerliefste nu willen doen?’ Het antwoordt kwam direct omhoog, namelijk: ‘Ik wil lekker keutelen met dieren…’ Toen viel ik even stil en begon te lachen om mijn eigen idiote antwoord, want hoezo lekker keutelen met dieren? Wat heb ik daar nu aan en daar moet je toch een opleiding voor hebben? Maar deze gedachte wekte wel mijn interesse, want dit kwam toch niet zomaar in mij op? Als jong meisje wilde ik al boerin worden en mijn oma rondrijden in een kruiwagen. Het leven in vrijheid, in de natuur en met dieren, dat was wat ik als kind al wilde. En blijkbaar nog steeds.

Dit is dé plek
Ik besloot ervoor te gaan en bood bij verschillende organisaties aan om te komen helpen. Van één organisatie kreeg ik direct een uitnodiging. Ik mocht meelopen bij kinderboerderij ’t Woelige Nest in Driebergen. Het voelde direct goed. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken of ik hier als vrijwilliger wilde werken. Want dit was gewoon dé plek en dat heb ik destijds goed aangevoeld!

Een geit als spiegel
De allereerste keer dat ik de dieren ging voeren kreeg ik van Nubische geit Pluk een beuk: ze spiegelde mijn energie heel erg goed en ik begreep direct wat ze mij liet zien. Ik wilde haar lege voerbakje wegpakken en haar hooi geven. Maar ze wantrouwde mij; ze kende mij niet. En dit is precies zoals ik mijzelf zou hebben gedragen als ik in haar hoefjes zou staan. De volgende voerdag pakte ik het dan ook anders aan: ik begon geruststellend tegen haar te praten, vertelde haar dat ze mij kon vertrouwen en wat ik ging doen. Dat werkte en zo bouwde ik een hele mooie band met haar op waarbij ik mijzelf en mijn eigen wantrouwen daarmee ook begon te helen.

We kunnen als mens zoveel van een dier leren!


De wijze lessen die de dieren mij leren
Elke keer als ik door het hek van de kinderboerderij loop, valt alle negativiteit die ik bij mij draag direct van mij af. De natuur, de dieren en de energie die daar hangt, zorgen ervoor dat ik ook hier mijzelf kan en mag zijn. En ook mijn zelfliefde groeit daardoor. We kunnen als mens zoveel van een dier leren!

Een dier ‘leest’ of voelt jouw energie en door middel van hun gedrag laten zij dit aan jou zien. Ze fungeren als een spiegel. En wat het allermooiste is wat zij kunnen, is het geven van onvoorwaardelijke liefde en dankbaarheid. Het maakt hen niet uit hoe je eruit ziet, welke status je hebt, in welk huis je woont of in welke auto je rijdt… En maak je een foutje? Dan krijg je van hen altijd een nieuwe kans. Dieren leven in het hier en nu en ook dit laten zij mij keer op keer weer zien.  Zij zijn nooit bezig met wat er niet is, maar met wat er wél is.

Vanuit je hart
Dingen doen vanuit je hart is mooi en waardevol. Het kost geen moeite en de liefde die je terug ontvangt is onbetaalbaar! Vrijwilligerswerk doe je vanuit je hart en doe je in eerste instantie voor jezelf. Wanneer je dit vanuit een passie doet, dan heeft de ander hier automatisch ook iets aan. Op deze manier ontstaan er mooie verbindingen en samenwerkingen.

Ik wens iedereen zo’n mooie ervaring toe, want er is zoveel wat je zou kunnen doen. Het hoeft niet altijd groots te zijn of enorm veel tijd te kosten. Je buurvrouw, die slecht ter been wordt, helpen met het uitlaten van haar hondje, is ook vrijwilligerswerk. Dit voorbeeld kost weinig tijd, maar het levert bij de ander (en dus ook voor jezelf) zo enorm veel dankbaarheid op.

Doe jij waar je echt blij van wordt…?
Het onder de aandacht brengen van vrijwilligerswerk en wat dit kan opleveren, behoort echt tot mijn levensmissie en ik hoop hiermee veel mensen te inspireren. Doe jij op dit moment iets waar je echt blij van wordt… is je antwoord nee, stel jezelf dan ook deze belangrijke vraag en ga hiermee aan de slag. Het kan je leven alleen maar in de positieve zin veranderen en verbeteren.

 

Afbeeldingen

Kunnen wij je verder helpen?

Het team van de vrijwilligerscentrale staat voor je klaar. Voor al je vragen rondom vrijwilligerswerk neem contact met ons op.

Mail ons op:
info@vczeist.nl

 

Volg ons online

         

 

 
Cookie-instellingen