Fluiten bij de grootste club

07-06-2022

Van voetballertje bij Jonathan naar scheidsrechter. Joris van Straaten (25) voetbalde vanaf zijn vijfde of zesde bij VV Jonathan. “Ik ben begonnen bij de welpjes en heb altijd met plezier gevoetbald.”

Omdat Joris ook nog een studie fiscale economie in Tilburg volgt en bij Albert Heijn werkt, werd spelen steeds lastiger. Mijn moeder attendeerde me op een gratis training voor scheidsrechter. Dat leek me wel leuk, ik ben dat bijna meteen gaan doen.”

Adriënne Nijssen

Sinds april 2014 fluit Joris al bij VV Jonathan, de grootste voetbalclub in Zeist qua aantal leden. Inmiddels zijn dat er nu zo’n vijftienhonderd. “Eind vorig voetbalseizoen kwamen er een aantal jongens die jeugdscheidsrechter wilden worden en dat ben ik toen gaan coördineren. Eerst voor voetballertjes onder de twaalf jaar, later ook voor ouder dan twaalf jaar. We zijn met vier jongens begonnen, inmiddels zijn we met twintig jongens. Onze meidenafdeling is niet echt klein, maar toch is er vanuit die hoek geen belangstelling om scheidsrechter te worden.”

Sinds een aantal weken doet Joris ook de scheidsrechters-coördinatie. “Dat is wel een tijdelijke baan, ik neem het even over tot diegene die het altijd deed dat zelf weer kan.”

Iets meer werk

Jarenlang floot Joris wedstrijden, maar het coördineren houdt wel wat meer in. ”Ik ben sowieso de hele zaterdag op de velden bij VV Jonathan te vinden, maar doordeweeks steek ik er ook nog zo’n drie tot vier uur in. Dan moet je vooral denken aan mailen en Whatsappen voor de komende week. Het is soms wel hectisch met studie en werk, waarbij mijn studie natuurlijk de hoofdmoot is, maar tot nu gaat het goed.”

Het gaat Joris voor zijn werk op de voetbalvelden juist niet om het geld, het is vrijwilligerswerk. “Het is natuurlijk wel zo dat er een balans moet zijn tussen de energie die je er insteekt en wat het je oplevert. Zeker de mensen waar ik mee werk zijn heel leuk. En nu ik coördineer, leer ik vaardigheden op een leuke en ongedwongen manier die ik later wellicht kan gebruiken in mijn baan. Ik krijg veel energie van het fluiten zelf. Je leert ook veel nieuwe mensen kennen, zowel jong en oud. We zijn als vereniging heel multicultureel vandaag de dag. En je voelt je betrokken bij een groep mensen. Dat vind ik erg fijn. Bovendien vind ik werken met jongeren echt heel leuk. Ik heb vroeger ook heel veel als oppas voor kinderen gewerkt en ik heb bijles economie en bedrijfseconomie gegeven aan leerlingen van de bovenbouw. Ik kan dus wel stellen dat het omgaan met jongeren me wel ligt.”

Collega's gezocht

Joris zou maar al te graag wat nieuwe collega’s verwelkomen bij VV Jonathan. “Ze zoeken altijd scheidsrechters en mensen die in de kantine willen helpen. We zijn blij met iedereen die  vrijwilligerswerk bij VV Jonathan wil doen. Denk bijvoorbeeld eens aan een wedstrijd fluiten of een bardienst draaien in de kantine. Kom vooral eens langs om te kijken of het iets voor je is.” Vrijwilligerswerk maakt volgens Joris de wereld net een beetje leuker. ‘’Of je nou op de sportvelden staat of een kopje koffie gaat drinken met een oudere. In mijn geval, ik vind het leuk dat ik ervoor kan zorgen dat vooral jongeren een leuke zaterdag hebben.”

Afbeelding: Annelies Kraan. 
Joris van Straaten in het tenue van scheidsrechter.

Bron: www.denieuwsbode.nl/reader/68932/2432220/fluiten-bij-de-grootste-club

Afbeeldingen

Kunnen wij je verder helpen?

Het team van de vrijwilligerscentrale staat voor je klaar. Voor al je vragen rondom vrijwilligerswerk neem contact met ons op.

Mail ons op:
info@vczeist.nl

 

Volg ons online

         

 

 
Cookie-instellingen