"Als ik naar buiten kijk, zie ik alleen maar groen"

16-04-2024

Sinds 2018 werkt Liesbeth met veel plezier bij Natuurvriendenhuis Koos Vorrink in Lage Vuursche. Dit huis ligt midden in het bos en is daarom een mooie plek voor allerlei activiteiten in de natuur.

“Ik heb bijna mijn hele leven in het onderwijs gewerkt. Rond mijn 20e begon ik in het basisonderwijs. Later heb ik de interne begeleiding op een school gedaan. Op mijn 63e ben ik gestopt. Ik kreeg zin om allerlei andere dingen te gaan doen.” Liesbeth en haar partner wandelden en fietsten bijvoorbeeld veel door heel Nederland. Zo is ze met het Nivon in contact gekomen, een vereniging die natuurhuizen heeft door het hele land. Het Koos Vorrinkhuis is hier ook onderdeel van.

“We kwamen bij een Nivonhuis terecht en we vonden het zo'n leuk idee. We zagen toen dat ze huiswachten zochten. Een huiswacht is het eerste aanspreekpunt voor gasten die in het huis komen logeren. Je doet ook de boekingen, neemt de telefoon aan, ontvangt gasten en beantwoordt vragen. Je loopt rond om te kijken of alles goed gaat, of de keuken bijvoorbeeld opgeruimd is. Het Koos Vorrinkhuis is een zelfzorghotel, dus men kan zelf koken. Je moet de spullen dan natuurlijk wel weer afwassen. Ik kijk dan of alles in orde is en maak een praatje met de gasten. Maar het huis besturen is natuurlijk meer dan dat. We hebben een beheercommissie, een aanmeldsecretariaat voor de boekingen, een facilitaire dienst die zorgt voor alle middelen, en een technische man voor als er dingen kapot gaan. Dat zijn allemaal vrijwilligers. Ik ben zelf lid van het dagelijks bestuur en ik ben het aanspreekpunt voor vrijwilligers.”

In haar werk krijgt Liesbeth te maken met allerlei soorten gasten en vrijwilligers. “We hebben 100 bedden, dus we krijgen veel groepen mensen te logeren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen, maar ook muziekgroepen en bedrijven die een heidag doen. Ook de vrijwilligers zijn heel verschillend. De meeste mensen zijn gepensioneerd. Er moeten altijd twee huiswachten aanwezig zijn, dus we proberen mensen die nog werken in het weekend in te roosteren. We hebben nu 80 huiswachten en 15 à 20 andere vrijwilligers. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die de tuin en het bos onderhouden. We hebben ook een vogelwerkgroep. Er is een vogelkijkhut, waar vanuit mensen vogels kunnen spotten en fotograferen. Er komen hier heel veel verschillende vogels en andere dieren. Die komen op het water af en op het voer, want ze worden bijgevoerd.”

Het Koos Vorrinkhuis organiseert allerlei activiteiten. Twee keer per jaar is er een wandelvierdaagse, waar iedereen aan deel kan nemen. Ook zijn er muzikale activiteiten. “We willen er naartoe dat er meer activiteiten georganiseerd gaan worden, bijvoorbeeld activiteiten op creatief gebied. Het huis is ook zeer geschikt voor culinaire activiteiten, want we hebben een grote keuken. Het lijkt ons heel leuk om bijvoorbeeld groepen mensen te leren bakken of vegetarisch koken. Wat is daarvoor nodig? Hoe duur gaat het worden? Hoeveel vrijwilligers zijn daarvoor nodig? En hoe breng je zoiets in de publiciteit? We zoeken iemand die het leuk vindt om dat samen met ons allemaal uit te zoeken.”

Ook voor andere taken zijn vrijwilligers altijd welkom bij het Koos Vorrinkhuis. “We hebben schoonmakers, maar we zoeken wel mensen die kunnen helpen om bijvoorbeeld de keuken op te ruimen en alles op de vaste plek terug te zetten.” Liesbeth is minimaal één dag per week aanwezig op deze prachtige plek. Een paar keer per jaar werkt ze ook nog als huiswacht, in verschillende huizen van het Nivon.

“Op dit moment zijn de voorbereidingen gaande voor een werkweek met alle vrijwilligers. Deze vindt twee keer per jaar plaats. Tijdens zo'n week maken we alles schoon, doen we schilderklusjes en brengen we bijvoorbeeld de keuken en het terras op orde. We vragen ook leden van het Nivon die in de buurt wonen of ze willen helpen. Het is volledig verzorgd, met maaltijden en een borrel. Als het mooi weer is, zitten we dan met z'n allen buiten te lunchen. Het feit dat je allemaal bezig bent, geeft een fijne sfeer.”

“Ik vind het leuk dat je met zoveel verschillende mensen contact hebt, kinderen, oude mensen, etc., die je een leuk verblijf kunt aanbieden. De plek is natuurlijk ook prachtig. Als ik naar buiten kijk, zie ik alleen maar groen. De meeste mensen komen niet voor niets bij het Nivon, die hebben, net als ik, iets met de natuur. Als jij ook iets met de natuur hebt en als je het leuk vindt om mensen blij te maken, dan is deze plek dus echt iets voor jou.”

Afbeeldingen

Kunnen wij je verder helpen?

Het team van de vrijwilligerscentrale staat voor je klaar. Voor al je vragen rondom vrijwilligerswerk neem contact met ons op.

Mail ons op:
info@vczeist.nl

 

Volg ons online

         

 

 
Cookie-instellingen