Launch Your Future

In samenwerking met het KunstenHuis, Cultuur Zeist, Beauforthuis en Slotstad rtv zijn we een proeftuinproject gestart in het kader van de maatschappelijke diensttijd onder de naam "Culturele Carrousel".
We richten ons op de doelgroep jongeren van 16 tot 30 jaar die een extra zetje kunnen gebruiken. Hiermee worden jongeren bedoeld die het lastig vinden om leuk werk te vinden en geen opleiding volgen.

Bekijk hier ons filmpje!

 

Wat houdt het project in?
Culturele Carrousel bestaat uit een groeps- en een individueel traject. Voor zowel het groeps- als het individuele traject gebruiken we de projectnaam "Launch Your Future" omdat dat aansprekender is voor jongeren.

Het groepstraject biedt jongeren een traject van 5 maanden waarin ze in een groep gaan oriënteren in verschillende takken van kunst en cultuur (Decorbouw, Film, PR & Social Media, Radio & TV, Kunst, Muziek, Zang, Dans of Geluid & Licht). Jongeren gaan zelf bedenken wat ze willen leren en doen, en worden daarbij begeleid door professionals. Ze werken toe naar een culturele eindprestatie (optreden, expositie of een combinatie ervan).  De eerste culturele eindprestatie heeft plaatsgevonden op vrijdag 7 februari 2020 in het KunstenHuis. De volgende staat gepland op donderdag 30 juli 2020 in de Peppel.

In het individuele traject gaan de jongeren (individueel) vrijwilligerswerk uitvoeren bij de deelnemende organisaties. Zo helpt bijvoorbeeld één jongere bij de Kidz Peppel Party, één participeert in een buurtproject in Zeist-West,  één helpt bij maaltijdbereiding in WSP Noord voor ouderen, een gaat aan de slag bij Slotstad rtv, één helpt als oppas van kleine kinderen op woensdagochtend zodat vrouwen mee kunnen met project We-match van het KunstenHuis. Eén is als gastreporter aan de slag bij Cultuur in Zeist. En een jongere gaat vrijwillig als docent aan de slag in de tweede groep. Isanne, een jongere uit de tweede groep kreeg inspiratie in de Coronatijd en maakte een bijzonder lied met inbreng van enkele zangers. De trajecten breiden we nu ook uit naar organisaties die niet perse een culturele inslag hebben. Zo gaat volgende week een jongere starten bij Kringloop Zeist!
Na elke maand wordt er met de deelnemers in een denktank besproken hoe het gaat: wat gaat goed en wat kan er beter? In het traject krijgen ze trainingen om de activiteiten goed uit te kunnen voeren, te beginnen met een talententraining.

Het project duurt tot 6 maart 2021 (we hebben verlenging gekregen door corona-crisis), maar bij succes willen we er graag een vervolg aan geven. We houden je op de hoogte.

 

Extra initiatief Mondkapjes
Op drie dinsdagen in juni hebben we met jongeren -die dat leuk vonden- uit alle groepen mondkapjes gemaakt in WSP De Ark. De nadruk lag op ontmoeting en bezig zijn en minder op de productie voor het goede doel. Ook de burgemeester kwam op bezoek en Slotstad rtv maakte een filmpje. Aflevering 38 op https://www.youtube.com/user/slotstadrtv

 

Doelen/beoogd resultaat
Voor jongeren
De jongeren vergroten door participatie aan het project hun kansen, leren nieuwe vaardigheden en doen werkervaring en andere nuttige ervaringen op en leren nieuwe mensen kennen. Daarnaast krijgen ze een certificaat van deelname met een omschrijving van hun bijdrage. Voor de individuele vrijwillige inzet bij culturele organisaties krijgen jongeren een vrijwilligersvergoeding per dagdeel na het succesvol afronden van het traject. In de huidige groep zie we al mooie dingen gebeuren zoals elkaar vooruit helpen in het traject maar ook erbuiten. Binnenkort willen wij via Social Media meer laten zien d.m.v. van filmpjes/vlogs.

Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving
De organisaties die meewerken aan dit project kunnen voor de duur van het project extra handen verwachten. Ook zorgen de deelnemers voor een verjonging van de vrijwilligers. De ervaringen, die zowel in de groep als individueel wordt opgedaan, leiden bij de deelnemers tot een positieve ervaring als het gaat om (vrijwilligers)werk. De deelnemende organisaties dragen bij aan een positieve ontwikkeling van de doelgroep. En mogelijk zal de doelgroep in de toekomst overwegen om deel te (blijven) nemen aan vrijwilligerswerk.

Aanmelden
Je kunt meedoen als je:

  • tussen de 16 en 30 jaar oud bent
  • het lastig vindt om leuk werk te vinden
  • geen opleiding volgt. Mocht je wel een opleiding volgen en loop je vast dan mag je ook meedoen want we willen toe naar andere tijden (hieronder meer).
  • minimaal 2 dagdelen (2x2,5 uur) per week inzetbaar bent; we willen graag toe naar flexibele tijden en plaatsen (hieronder meer).
  • minimaal 1 uur per week tot 24 uur per week vrijwilligerswerk wilt gaan doen. Wat en waar je vrijwilligerswerk gaat doen hangt ook samen met de tijdsbesteding. De minimale tijdsbesteding is 1 uur per week voor een periode van 3 maanden.
  • taalniveau tenminste A2 is

Deelname is gratis maar wordt pas definitief na een intakegesprek.

Start nieuwe groepen!
Een tweede groep was eerst van start gegaan in maart en stopte na 1 week maar gaat in juli weer opstarten! 6 juli starten we weer met een kort zomer-groepstraject in de Peppel! Deze duurt tot 30 juli en dan vindt ook weer een culturele eindpresentatie plaats. De groep komt bijeen op de maandag- en donderdagochtenden van 9.30-12.00 uur. Een derde groep willen we opstarten na de zomervakantie (augustus/september). En graag willen we hierna nog meer groepen starten en willen de mogelijkheden uitbreiden in tijd en plaats om te onderzoeken of dat bepaalde jongeren aanspreekt.

  1. Ook jongeren buiten Zeist mogen meedoen. Zo is er al een jongere uit Soesterberg en een jongere uit Doorn in de groep. Dus wonen jongeren bijvoorbeeld in Wijk bij Duurstede, De Bilt, Soesterberg, Driebergen, Maarn of Bunnik, dan kunnen ze meedoen. Maar mochten we genoeg aanmeldingen hebben in een bepaalde gemeente/regio dan kunnen we ook ter plekke in een andere gemeente dan Zeist starten!
  2. We willen bekijken of we de groepsbijeenkomsten eind van de middag of begin van de avond kunnen houden. Hierdoor kunnen jongeren die vastlopen op school maar nog wel naar school gaan ook meedoen. Of jongeren die werken hebben dan de mogelijkheid om mee te doen. Het gaat dan wel om jongeren die een extra zetje kunnen gebruiken, bijvoorbeeld om hun netwerk uit te breiden (denk aan eenzame jongeren).

Ontwikkeling tools
We hebben een projectboek ontwikkeld voor de jongeren, waarin ze hun ideeën, talentontwikkelingen en reflecties kwijt kunnen. Het wordt goed gebruikt en we horen dat sommigen het elders ook trots laten zien.

 

16 juli 2019 (van links naar rechts): Niels (deelnemer), Karla (coördinator), Brigitte (projectleider groepstraject), Odai (deelnemer) en Irene (deelnemer)
Fotograaf: Vera van der Paardt

 

Wil je meedoen -en dat kan nog voor groepstraject juli! - vul dan hier je gegevens in of stuur een mail naar [email protected] o.v.v. Launch Your Future met je naam en telefoonnummer. Dan nemen we snel contact met je op voor een intakegesprek.