Maatschappelijke stage

Organisaties

het is heel fijn dat maatschappelijke organisaties stageplekken aanbieden voor de maatschappelijke stage. Hierdoor krijgen we een mooi divers groot aanbod voor de leerlingen.

Wil je je aanmelden als organisatie, hier vind je de nieuwe intekenlijst voor schooljaar 2020-2021. Je kan je ook aanmelden door een mailtje te sturen naar [email protected]. Karla neemt dan spoedig contact met u op en maakt eventueel een afspraak.

 

Leerlingen middelbare scholen

De maatschappelijke stage heeft als doel jou meer te betrekken bij de maatschappij. Tijdens je stage leer je wat vrijwilligerswerk inhoudt en je blik te verruimen. Door actief vrijwilligerswerk te doen, leer je hoe het is om je in te zetten voor een ander. Vrijwilligers zijn namelijk heel belangrijk en houden de samenleving draaiend.
In Zeist verzorgen wij stageplekken voor en werken nauw samen met de volgende middelbare scholen:

  • Christelijk Lyceum Zeist
  • Jordan Montessori Lyceum Utrecht
  • Openbaar Lyceum Zeist van de NUOVO Scholengroep (voorheen OSG Schoonoord)
  • Katholieke Scholengemeenschap De Breul
  • Openbaar VMBO en Mavo Zeist van de NUOVO Scholengroep (voorheen OSG Schoonoord)

 

    De Breul     Afbeeldingsresultaat voor logo jordan montessori lyceum utrecht     Afbeeldingsresultaat voor logo christelijk lyceum zeist

 

Voor het schooljaar 2020-2021 gaan we alleen voor het Christelijk Lyceum Zeist en het Openbaar Lyceum Zeist - i.v.m. Corona-perikelen - de maatschappelijke stages verzorgen. Door een tweede lockdown zijn de middelbare scholen gesloten tot 1 maart 2021. In overleg met de scholen gaat de maatschappelijke stage van de tweede klassen van het CLZ niet door. Derdeklassers van beide scholen krijgen meer tijd om hun maatschappelijke stage af te maken.

 

We maken gebruik van het digitale systeem Stagerage.


 

een maatschappelijke stage, wat is dat?
Tijdens een maatschappelijke stage doe je - onbetaald - iets voor een ander. Je gaat dus als vrijwilliger aan de slag. Je kunt misschien wel aan de slag bij jouw voetbalclub: trainingen geven of wedstrijden fluiten. Of misschien wil je liever helpen bij één van de stages die worden aangeboden op Stagerage. Er zijn allemaal mogelijkheden.

Let op! Je mag geen stage lopen bij een commerciële organisatie en je mag er niet voor betaald worden.

waarom een maatschappelijke stage?
Hoewel je een maatschappelijke stage in de eerste plaats doet voor een ander, steek je er zelf ook veel van op. Je krijgt er zelf ook veel voor terug: dankbaarheid en blijdschap van de mensen. Sommige mensen krijgen nauwelijks of geen hulp. Dus als jij een week lang of een aantal keer de handen uit de mouwen steekt, zijn ze daar dolblij mee.

wat voor stages zijn er?
Er is een blokstage (weekstage) of een stage na schooltijd. De stage na schooltijd kan een lintstage zijn. Bij een lintstage loop je bijvoorbeeld 10 x 2 uur een stage bij één organisatie op éen bepaalde dag. Een stage na schooltijd kan je ook zelf indelen, dus dat je op bijvoorbeeld 3 zaterdagen bij 3 verschillende organisatie/verenigingen/buurten meehelpt bij een evenement zoals: burendag, NL Doet, Natuur Werkdag, straatfestijn, cultuur -of sportevenement etc.

waar mag ik stage lopen?
Bij iedere organisatie met een maatschappelijke functie die geen winst maakt. Commerciële bedrijven komen daarom niet in aanmerking.

hoe vind ik een stageplaats?
Dat kan op twee manieren: je kunt kiezen uit een lijst met stagemogelijkheden via "Stagerage" die de Vrijwilligerscentrale Zeist maakt voor jouw school of je regelt zelf een stageplaats via familie of een bekende.