Mees van der Kieft
"Het geeft mij voldoening om mensen te zien genieten."
Mees van der Kieft is elke dag bezig met allerlei vrijwilligerswerk. Van werken bij de brandweer, rijden op de wensambulance tot het spelen van Sinterklaas. Mees begon 40 jaar geleden bij de brandweer als beroepsbrandweerman, maar na zijn pensioen is hij gebleven als vrijwilliger. Via een collega kwam hij vijf jaar geleden terecht bij de wensambulance.
"Die collega vond dat wel iets voor mij. Ze waren toen op zoek naar een nieuwe locatie voor de wensambulance, dus toen heb ik in overleg met de commandant geregeld dat hij in onze kazerne kwam te staan. Mensen die een laatste wens hebben kunnen er gebruik van maken en dan proberen wij die wens in vervulling te laten gaan. Het bizarre was dat de eerste keer dat ik reed, de wens van mijn eigen neefje van 11 jaar in vervulling werd gebracht. Hij wilde graag naar FC Utrecht. Dat was natuurlijk een heel emotioneel moment. Diezelfde avond is mijn neefje overleden. We laten allerlei wensen in vervulling gaan, soms willen mensen bijvoorbeeld nog een keer naar de zee, dan rijden we daarheen. Er is ook altijd een medisch begeleider bij."
Momenteel is Mees vooral bezig met de Huiskamer van Sinterklaas aan het Vrijheidsplein. Voorheen konden gezinnen met een lager inkomen daarvoor worden opgegeven, tegenwoordig kunnen mensen zelf langskomen. "Het hele gezin krijgt bij ons een cadeautje en iets lekkers. Het geeft mij heel veel voldoening als ik mensen zie genieten."
Mees doet ook vrijwilligerswerk bij Heerewegen. Daar draait hij muziek en helpt hij soms met bijvoorbeeld het leeghalen van kamers. "Binnenkort is er een Oktoberfest met Duits eten, dan kom ik Duitse muziek draaien die bekend is voor de ouderen. Ik speel daar ook Sinterklaas. Je ziet de mensen dan ook genieten. De laatste keer vroeg een mevrouw aan mij: weet je wat we nou het leukst vinden aan Sinterklaas? Dat jullie de tijd voor ons nemen. Dat geeft een heel goed gevoel."
Griet Ottens
"Klaar staan voor anderen zat er bij mij al heel vroeg in."
Griet Ottens is 73 jaar en woont al 15 jaar in Vollenhove. Sindsdien staat ze altijd klaar voor de mensen in de wijk. "Ik heb mij altijd beziggehouden met mantelzorg en verpleging. Ik was ook altijd al bezig voor anderen. Ik deed bijvoorbeeld boodschappen, ging mee naar de dokter, kookte eten en hielp bij WMO-aanvragen. Klaar staan voor anderen zat er bij mij al heel vroeg in."
Zo'n tien jaar geleden ging Griet met pensioen, na lang bij Abrona te hebben gewerkt. "Ik wist niet zo goed wat ik wilde gaan doen. Ik miste het contact met de jongeren met autisme en downsyndroom waarmee ik werkte, maar ik wist niet zo goed of ik met die doelgroep wilde blijven werken."
Drie jaar geleden werd in Vollenhove Wijkcentrum 't Volle Hof geopend. Griet helpt daar mee als gastvrouw en helpt bij het organiseren van festiviteiten, zoals maaltijden in het wijkcentrum. "Elke laatste vrijdag van de maand is er koffieochtend voor ouderen, gecombineerd met breien, dan help ik ook altijd mee."
Griet is daarnaast vrijwilliger bij de groengroep. Samen met een groep andere vrijwilligers onderhoudt ze het ontmoetingsplein naast de Weggeefwinkel en het groen daaromheen. Recentelijk zijn daar egelhuisjes neergezet en er kan tafeltennis en jeu de boules worden gespeeld. "Soms spelen we een soort competitie met alle vrijwilligers van de Weggeefwinkel. De groengroep is ontstaan toen ook 't Volle Hof ontstond. We onderhouden het ontmoetingsplein en we verzamelen zwerfafval. Op het ontmoetingsplein organiseren we buurtfeesten en bakken we wel eens pannenkoeken. Maar daarnaast doe ik ook nog steeds boodschappen voor de buren of help ik ze als ze bijvoorbeeld naar de tandarts moeten. Mensen in de buurt kunnen op mij rekenen."
In haar vrije tijd is Griet vaak in de natuur te vinden. Dat sluit mooi aan bij haar vrijwilligerswerk. "Fietsen is een hele grote hobby van mij, lekker buiten in de natuur zijn.”
Riet en Gerrit Klumpenaar
"We koesteren deze plek als een parel."
Riet en Gerrit Klumpenaar wonen al jaren naast de algemene begraafplaats, in het ouderlijk huis van Gerrit. Inmiddels wordt er niet meer begraven, maar is de begraafplaats een rijksmonument geworden.
Riet: "Het is een heel boeiende plek. Ik houd van geschiedenis, dus toen ik hier kwam wonen wilde ik weten wie er op de begraafplaats lagen. Ik had wel eens iemand gezien die de begraafplaats onderhield, die had al een aantal dingen uitgezocht. Ik heb dat toen verder in kaart gebracht, met behulp van archieven uit het gemeentehuis. Zo heb ik het hele kerkhof in kaart gebracht en een overzicht gemaakt op achternaam. Er komen hier wel eens mensen die iemands graf zoeken, bijvoorbeeld van een voorouder. Dan kan ik opzoeken waar diegene ligt.”
Riet verzorgt regelmatig rondleidingen, bijvoorbeeld op Open Monumentendag. Daarbij vertelt ze over de geschiedenis van mensen die op de begraafplaats liggen. Ook heeft ze veel oude foto's verzameld, die ze kan laten zien. "Je gaat tijdens zo'n rondleiding echt even terug in de tijd. Ik kan van alles vertellen over de voorgeschiedenis van mensen die hier in Zeist hebben gewoond en ik heb zelfs foto's van adellijke families gekregen."
Om de mooie plek te koesteren, moet de begraafplaats worden onderhouden. Dit wordt gedaan door een groep vrijwilligers, die zichzelf de Wiedclub noemt. Hier zijn Riet en Gerrit ook bij betrokken.
Gerrit: "Ik woon hier al 67 jaar en ik heb altijd wel meegeholpen met het wieden, zo lang als mijn vrouw hier al werkt. Het is heel leuk om dit samen te doen, zeker als natuurliefhebbers. We doen altijd mee met de vogeltelling en we hebben nestkastjes van de Vogelbescherming opgehangen. Het ligt natuurlijk midden in Zeist, maar als je midden op de begraafplaats staat, hoor je het lawaai niet. We hebben een stiltegebied, precies achter ons huis. Met elkaar als natuurliefhebbers koester je deze plek als een parel. Het geeft een warm gevoel dat we nu misschien een prijs krijgen, voor alles wat we voor deze plek hebben gedaan."