Vrijwilligerscentrale Zeist bestaat 40 jaar

12-10-2021
221 keer bekeken

Ellis Plokker van de Nieuwsbode schreef er dit artikel over.

Verfrissende ontmoetingen

[ZEIST] - De Vrijwilligerscentrale Zeist bestaat 40 jaar. Tijd voor een feestje, vooral omdat in Zeist veel mensen iets vrijwillig doen voor een ander of voor de maatschappij. ,,Het gaat om mensen die mooie dingen doen voor de samenleving.”

Ellis Plokker

Maartje Simons en Jessica Willems willen het vrijwilligerswerk dat in Zeist wordt gedaan, zoveel mogelijk zichtbaar maken voor iedereen. Jessica Willems vertelt: ,,We zien veel mensen die wel iets willen doen, maar niet zo goed weten wat. Daarom organiseren we 'Inspiratiesessies' voor nieuwe vrijwilligers. Daarin vertellen andere vrijwilligers wat ze doen. Zo komen de nieuwe vrijwilligers op ideeën.” 

Het vrijwilligerswerk in Zeist verandert mee met de tijd en de veranderingen in de maatschappij. Maartje Simons vertelt dat veel mensen bij het woord ‘vrijwilligerswerk’ het beeld hebben van een vroeg gepensioneerde oudere, die jarenlang veel uren per week maakt, voor dezelfde organisatie. Maartje: ‘’Dat beeld klopt niet helemaal meer. Er is veel vrijwilligerswerk dat kort duurt en waarbij je, als je dat niet wilt, nergens aan vast zit. Die vrijwilligers helpen bijvoorbeeld iemand bij het in elkaar zetten van een kast, of ze knippen een keer een heg. Daar maken ze de mensen die dat zelf niet kunnen, heel blij mee. Het is daardoor ook heel dankbaar werk.” Er is ook veel vrijwilligerswerk dat niet via de Vrijwilligerscentrale gaat, zoals ouders die helpen op school of bij een sportclub. Jessica: ,,We zien ook dat steeds meer jongeren vrijwilligerswerk doen. Het gaat om mensen die mooie dingen doen voor de samenleving."

Een ander punt dat verandert, is dat organisaties die iemand nodig hebben, steeds vaker uitgaan van wat de vrijwilliger wil en kan. Jessica Willems: ,,We adviseren mensen die graag iets willen doen, maar nog niet weten wat, om uit te gaan van wat ze zelf graag zouden willen doen. Om na te denken over waar ze blij van worden. Als je dat weet en daarmee naar een organisatie stapt, dan kan de organisatie werk vinden dat bij je past.” Maartje vult aan: ,,Denk bijvoorbeeld aan vervoer, aan vrijwilligers die iemand, die slecht ter been is, af en toe ergens heen brengen. Of die een paar keer op bezoek gaan bij een oudere, die geen familie heeft die in de buurt woont. Voor beide partijen is het vaak verfrissend om mensen buiten de eigen ‘bubbel’ te ontmoeten.”

De Vrijwilligerscentrale Zeist is een onderdeel van MeanderOmnium. Maartje Simons en Jessica Willems werken er beide als projectmedewerker. Jessica beheert onder andere de vacaturebank en coördineert een deel van een project voor jongeren. Maartje verzorgt onder andere de vrijwilligersmarkt en de jaarlijkse prijzen voor vrijwilligers. De prijzen zijn een blijk van waardering voor het werk dat vrijwilligers in Zeist doen. De centrale verzorgt ook cursussen en workshops voor vrijwilligers en organisaties in de Vrijwilligersacademie. Voor inspiratie en vacatures, zie: 

www.vrijwilligerscentralezeist.nl.

Afbeeldingen

Kunnen wij je verder helpen?

Het team van de vrijwilligerscentrale staat voor je klaar. Voor al je vragen rondom vrijwilligerswerk neem contact met ons op.

Mail ons op:
info@vczeist.nl

 

Volg ons online

         

 

 
Cookie-instellingen