Voedselbank zamelt weer voedsel in

11-02-2022
393 keer bekeken

De Voedselbank Zeist helpt gezinnen en alleenstaanden die een te laag inkomen hebben om eten te kopen. De Voedselbank werkt als een kleine supermarkt, maar heeft beperkte openingstijden en werkt met punten. Zaterdag 12 februari is er weer een inzamelingsactie. (Tekst en foto Ellis Plokker)

Zeist - Christiaan Den Hertog is tijdelijk coördinator bij de Voedselbank Zeist. Dat houdt in dat hij ervoor zorgt dat alles goed loopt in de supermarkt. Vijf ochtenden per week begeleidt hij de vrijwilligers die de schappen vullen met verse producten en de artikelen in de koeling controleren. Hij doet dit sinds het voorjaar van 2021. Christiaan geniet van zijn werk bij de Voedselbank: ,,Het is een leuke vrijwilligersgroep en ik vind het leuk om mensen te helpen. Bovendien wordt er veel teveel voedsel geproduceerd, met mijn werk bij de Voedselbank help ik mee met zorgen dat een deel daarvan een goede bestemming krijgt.”

Bij de Voedselbank komen inwoners van de gemeente Zeist, die daarvoor in aanmerking komen, omdat ze te weinig geld hebben om genoeg eten te kopen. Ze worden doorverwezen door instanties zoals de Sociale Dienst, mensen kunnen zichzelf niet aanmelden. Er komen gezinnen en ook alleenstaanden. Christiaan: ,,In die laatste groep zitten bijvoorbeeld mensen die een eigen bedrijf hebben en door corona in de problemen zijn geraakt. Zij komen meestal voor een korte periode naar de Voedselbank. Dat is helemaal geen schande.”

Zo’n 135 gezinnen uit Zeist komen in aanmerking voor hulp van de Voedselbank, in totaal ongeveer 400 personen. De Voedselbank gaf tot twee jaar geleden pakketten uit. Christiaan: ,,Dat doen we niet meer, we werken met een puntensysteem, zo kan iedere klant kiezen wat hij nodig heeft. Een alleenstaande krijgt minder punten om te besteden dan een gezin met kinderen. Daarbij maken we sinds vorig jaar ieder week lunchpakketten voor zo’n 100 kinderen. Dat motiveert onze vrijwilligers enorm.” Klanten komen een keer per week, ’s middags tussen half één en drie. De Voedselbank is één avond in de week geopend.

VOORZITTER

Momenteel, tijdens de coronapandemie, mogen niet meer dan drie mensen tegelijk de winkel in. Christiaan: ,,We geven ook wat meer adviezen over het bereiden van voedsel, zoals het koken van spruiten of boerenkool.” Bij de Voedselbank Zeist werken zo’n negentig vrijwilligers. Ze hebben verschillende taken zoals producten nakijken, schappen vullen of klanten helpen in de winkel. Er zijn ook chauffeurs, die de spullen ophalen. Christiaan: ,,We hebben op dit moment genoeg vrijwilligers, maar mensen kunnen zich altijd aanmelden. Het kan zijn dat er een wachtlijst is. We zoeken op dit moment een assistent-coördinator. Ook ons bestuur is ook op zoek naar een vrijwillig voorzitter. Het is belangrijk vrijwilligerswerk!” 

Zaterdag 12 februari is er een inzamelingsactie bij Dekamarkt in winkelcentrum De Clomp. Groente, fruit en houdbare producten zijn altijd welkom.

www.voedselbankzeist.nl

bron: Voedselbank zamelt weer voedsel in | Al het nieuws uit Zeist (denieuwsbode.nl)

Afbeeldingen

Kunnen wij je verder helpen?

Het team van de vrijwilligerscentrale staat voor je klaar. Voor al je vragen rondom vrijwilligerswerk neem contact met ons op.

Mail ons op:
info@vczeist.nl

 

Volg ons online

         

 

 
Cookie-instellingen