Nieuwe collega Hanneke in de Nieuwsbode

15-02-2022
425 keer bekeken

Sinds 15 januari werkt Hanneke Weesie, bij de Vrijwilligerscentrale in Zeist. Ze had een leuke baan in Woerden maar ze zocht de maatschappelijke betrokkenheid liever dichter bij huis. Tekst en foto door Adrienne Nijssen

,,Ik had een half jaar geleden al een oriënterend gesprek gehad. Twee maanden geleden hoorde ik dat er een functie vrijkwam, daar heb ik op gesolliciteerd en het is fijn dat ik nu hier kan en mag werken.”

Hanneke wil de focus nog meer leggen op de Vacaturebank en communicatie in brede zin. ,,We willen dat iedereen de Vrijwilligerscentrale Zeist weet te vinden. Dat geldt zowel voor vrijwilligers als voor organisaties. En de Vacaturebank is dé plek om een vrijwilligersvacature te vinden. Maatschappelijke organisaties kunnen daar hun vacature plaatsen. Het is een gericht zoeksysteem, je kunt op verschillende manieren zoeken. Ik noem graag een paar voorbeelden. Je kunt bijvoorbeeld aangeven hoeveel uur je wilt besteden, met welke frequentie je wilt werken, is dat één of meerdere keren per week. Je kunt je opgeven voor eenmalige klussen, voor korte klussen.”

,,Je kunt zoeken op locatie, dus waar wil je vrijwilligerswerk doen. Maar het is ook mogelijk te zoeken op doelgroep, dus voor wie wil je vrijwilligerswerk doen. Er zijn zoveel verschillende vacatures dat er voor iedereen wel iets is dat bij hem of haar past. Op dit moment zijn er wel een kleine honderdzestig vacatures.”

VRAAG EN AANBOD

Hanneke en haar collega’s willen vraag en aanbod nog beter bij elkaar brengen. ,,We willen de Vacaturebank nog gebruikersvriendelijker maken. Het is belangrijk dat de inhoud up-to-date is, en veel vacatures kunnen wervender opgesteld worden. Dat laatste vragen we uiteraard aan de organisaties zelf. En we willen mensen die vrijwilligerswerk zoeken nog beter helpen om een vacature te vinden die bij hen past. Op de site van de Vrijwilligerscentrale staat de tool Ontdek je vrijwilligerskracht. Het is een korte test waarbij mensen alvast een idee krijgen waar hun kracht ligt en bij welke vrijwilligersfuncties ze hun talent het beste in kunnen zetten. Die test willen we wat meer gaan promoten, zodat mensen hem ook gemakkelijk kunnen vinden.”

BELANGRIJK

Hanneke vindt vrijwilligerswerk belangrijk. Van twee kanten zelfs. ,,Organisaties zijn heel erg geholpen door een vrijwillige inzet. Ze zijn er ook steeds meer afhankelijk van. Door vrijwilligers kunnen klussen worden geklaard die anders zouden blijven liggen, maar die wel belangrijk zijn voor het goed functioneren van de organisatie of voor de mensen die van die organisatie afhankelijk zijn. De vrijwilliger zelf heeft ook iets aan het werk. Het is niet alleen iets leuks doen, maar er ook iets voor jezelf uit halen. Zo blijft de balans bewaard. Wat je eruit wilt halen is heel persoonlijk. Dat kunnen nieuwe contacten zijn, of een goed gevoel krijgen. Of je wilt er iets van leren, of je wilt iets totaal anders doen dan wat je in je werkzame leven doet of deed. Stel je hebt of had een baan waarin je altijd in je hoofd zat, dan zou je nu met je handen kunnen werken. Je kunt als vrijwilliger dus ook andere kanten van jezelf ontdekken. Voor sommige mensen geeft vrijwilligerswerk structuur aan hun leven, en je hoort ergens bij. Jonge mensen krijgen gelukkig steeds meer door dat het leven niet alleen om geld draait, maar ook om zingeving. Door vrijwilligerswerk verbreedt je wereld, letterlijk en figuurlijk,” besluit Hanneke.

Zoek jij een vrijwilligersbaan? Via 030 - 267786 of via info@vczeist.nl kun je altijd een afspraak maken.

Bron: Nieuw gezicht bij Vrijwilligerscentrale | Al het nieuws uit Zeist (denieuwsbode.nl)

 

Afbeeldingen

Kunnen wij je verder helpen?

Het team van de vrijwilligerscentrale staat voor je klaar. Voor al je vragen rondom vrijwilligerswerk neem contact met ons op.

Mail ons op:
info@vczeist.nl

 

Volg ons online

         

 

 
Cookie-instellingen