Afval wordt fashion

22-03-2022
331 keer bekeken

Creatief bezig zijn en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan het oplossen van een maatschappelijk probleem. Dat kan bij Launch Your Future!

Launch your Future is een creatief groepsproject voor jongeren tussen de vijftien en dertig jaar, om vaardigheden op te doen, nieuwe mensen te ontmoeten en om impact te maken. Een project duurt zestien weken. ,, Launch your Future is begonnen met vooral een cultureel-kunstzinnige insteek,” vertelt Jessica Willems van de Vrijwilligerscentrale Zeist. ,,Hoe mooi is het, dat we dit nu vertalen naar een maatschappelijk item.”

Een T-shirt voor vijf euro kopen is gemakkelijk, maar je weet niet waar het vandaan komt

,,Textiel is een groot afvalprobleem. Dit nieuwe project richt zich op fashion en is opgezet om hergebruik te stimuleren en om jongeren te laten zien dat ze van iets wat ze niet direct mooi vinden iets moois kunnen maken. Een T-shirt voor vijf euro kopen is gemakkelijk, maar je weet niet waar het vandaan komt en wat er vooraf eventueel aan ellende is gebeurd. Met de groep gaan we daarover in gesprek, ook over exclusiviteit van kleding,” vertelt Jessica. Ze leidt de groep samen met Joke ter Haar van Kringloop Zeist.

Dat het project aanslaat is te zien aan de twaalf enthousiaste jongeren die er aan mee doen. Drie van hen zijn Denise (19), Roos (19) en Ella (15). Alle drie kozen ze bewust voor dit project.

TUSSENJAAR 
Denise en Roos hebben een tussenjaar en wilden zichzelf zinnig bezig houden. Roos denkt vooral na over haar vervolgstudie. Modeontwerper scoort hoog, maar ook natuur, milieu en duurzaamheid vindt ze belangrijk. Dat geldt ook voor Denise, die zich sterk maakt voor het klimaat. Ella heeft een iets andere motivatie, zij vindt kleding vooral interessant omdat iedereen kleding nodig heeft. ,,Ik vind het jammer dat hier veel kleding weggegooid wordt. Zó zonde om goeie dingen weg te gooien. Dit project sluit daar helemaal bij aan. Ik ben een rok van stropdassen aan het maken. Het materiaal komt van de kringloop. Je mocht textiel uitzoeken maar ook andere dingen. Ik werd gelijk aangetrokken door de kleurrijke stropdassen. Heel veel zijde,” vertelt Ella.

VAARDIGHEDEN OPDOEN 
Roos en Denise wilden ook vaardigheden met een naaimachine op doen, zodat ze hun eigen kleding kunnen repareren. Want ook zij houden niet van de wegwerpmaatschappij. ,,Je kunt mensen beïnvloeden en hun gedrag sturen. Ik hoop dat we dit met dit project ook een beetje kunnen doen. Ik heb een kraag gemaakt van de plastic verpakkingen van kleding. Ik wil nog een riem maken,” zegt Roos.
Denise is bezig met een trenchcoat. ,,Ik ga sommige delen bedrukken en ik doe wat kleine reparaties. Mensen hebben nooit genoeg. Daar wil ik niet aan meedoen,” vertelt ze.

De kleding die alle deelnemers aan dit project maken, wordt van 28 maart tot en met 11 april geëxposeerd in de kringloopwinkel aan de Johannes Postlaan in Zeist. ,,Wij hopen dat er veel mensen komen kijken,” zeggen Roos, Ella en Denise. ,,We hopen ook dat mensen op die manier zien dat je kleding heel goed kunt hergebruiken.”

Launch Your Future is actief in Zeist, De Bilt, Soest, Wijk bij Duurstede en Bunnik. Wil je meedoen? Kijk op https://launch-your-future.nl/

Geschreven door Door Adriënne Nijssen
Artikel in De Nieuwsbode 

Kunnen wij je verder helpen?

Het team van de vrijwilligerscentrale staat voor je klaar. Voor al je vragen rondom vrijwilligerswerk neem contact met ons op.

Mail ons op:
info@vczeist.nl

 

Volg ons online

         

 

 
Cookie-instellingen