Nieuwe vrijwilliger behoefte aan flexibiliteit

22-03-2022
274 keer bekeken

Maatschappelijke organisaties kunnen vaak extra handen gebruiken. “De wil om vrijwilligerswerk te doen is er wel, maar het liefst zo flexibel mogelijk”, zegt Krista van Mourik die voor kennisinstituut Movisie onderzoek doet naar vrijwillige inzet. 

“Nederland is een echt vrijwilligerswerk-land”, vertelt Van Mourik. “Kijk bijvoorbeeld ook nu weer naar de vele vrijwillige initiatieven die zijn ontstaan om de mensen uit Oekraïne te helpen.” Elkaar helpen stamt uit de tijd van de verzuiling”, zegt de onderzoeker. “Binnen de zuilen werd naar elkaar omgekeken en konden mensen constant een beroep doen op elkaar.”

In Zeist zegt 27,7 procent aan vrijwilligerswerk te doen

Meer vrijwilligers
Bijna de helft van de Nederlanders zet zich belangeloos in. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat 44 procent van de Nederlandse burgers van 15 jaar of ouder zich in 2020 minstens één keer per jaar als vrijwilliger heeft ingezet. Maar ondanks dat aardig wat Nederlanders zich voor liefdadigheidswerk inzetten, zijn organisaties altijd gebaat bij meer vrijwilligers. In de gemeente Uitgeest zegt zo’n 24,4 procent van de volwassenen vrijwilligerswerk te doen. Dit blijkt uit de cijfers van de Gezondheidsmonitor uit 2020 gemaakt door het CBS, het RIVM en de GGD’en. 

Nieuwe vrijwilliger
Het constant belangeloos voor iemand klaarstaan is over de jaren heen veranderd, zegt Van Mourik. “Je ziet dat het aantal mensen dat zich belangeloos inzet redelijk stabiel blijft, maar dat de tijd die in vrijwilligerswerk wordt gestoken is afgenomen.” Van Mourik omschrijft de nieuwe vrijwilliger die graag flexibel vrijwilligerswerk doet. “Die steekt graag flink de handen uit de mouwen voor kortstondige activiteiten.”
Waarom mensen vrijwilligerswerk doen, is volgens Van Mourik ook veranderd. “Tegenwoordig willen vrijwilligers graag vaardigheden opdoen en talenten ontwikkelen. En vooral iets doen wat ze echt leuk vinden.”

Tips om vrijwilligers te binden aan een organisatie
Waar het vroeger normaal was dat een vrijwilliger tientallen jaren liefdadigheidswerk deed voor dezelfde organisatie, is er tegenwoordig meer verloop. De vrijwilliger heeft meer behoefte gekregen aan flexibiliteit. De uitdaging om mensen belangeloos aan een organisatie te binden wordt hiermee groter.

Hieronder enkele tips om mensen vrijwillig te binden aan een organisatie:

  1. Communiceren en registreren
    Communiceer duidelijk richting vrijwilligers wat er wel, en wat er niet van ze verwacht wordt. Betrek de mensen die zich belangeloos voor de organisatie inzetten erbij en vraag naar hun mening. Houd structureel aandacht voor deze communicatie door ze bijvoorbeeld te betrekken bij een teamoverleg.
  2. Vrijwilligers ruimte bieden
    Biedt ruimte aan vrijwilligers door ze hun werkzaamheden zoveel mogelijk zelf in te laten delen. Zorg dat het past bij hun andere bezigheden. Vraag ook of ze andere interessegebieden of competenties hebben waarop ze ingezet willen worden.
  3. Scholing
    Vrijwilligers doen hun werkzaamheden met plezier en proberen dit zo goed mogelijk te doen. Daarvoor kan het nodig zijn dat ze moeten worden bijgeschoold. De organisatie heeft zo een beter functionerende vrijwilliger en de vrijwilligers kunnen zich ook verder ontwikkelen.

Kunnen wij je verder helpen?

Het team van de vrijwilligerscentrale staat voor je klaar. Voor al je vragen rondom vrijwilligerswerk neem contact met ons op.

Mail ons op:
info@vczeist.nl

 

Volg ons online

         

 

 
Cookie-instellingen