winnaars 2020

Zeister Vrijwilligersprijzen 2020 uitgereikt

Op maandagavond 7 december, op de Internationale Dag van de Vrijwilliger, vond de uitreiking plaats van de Zeister Vrijwilligersprijzen. Dit jaar vanuit het Beauforthuis en live te zien op Slotstad RTV en via Youtube.

De verkiezing was georganiseerd door de Vrijwilligerscentrale Zeist (onderdeel van MeanderOmnium), de van Tellingen - Pul Stichting en het Stimuleringsfonds Zorg & Welzijn Zeist. Verder waren veel betrokken lokale organisaties aangehaakt om er ook dit jaar een mooie feestelijk avond van te maken en 150 vrijwilligers te voorzien van een leuke attentie als dank voor hun inzet. De Rotary Club Zeist maakte deze attenties financieel mogelijk.

40 aanmeldingen en 2800 stemmen
Een zevenkoppige vakjury had uit ruim 40 aanmeldingen een selectie gemaakt van twaalf genomineerden. Voor de individuele prijs droeg de vakjury drie vrijwilligers voor. Bij de groepsprijzen nomineerde de jury negen organisaties verdeeld over de categorieën Cultuur, Maatschappelijk en Zorg & Welzijn. Vervolgens kon er door het publiek gestemd worden. Dat laatste was een groot succes, want meer dan 2800 mensen brachten een stem uit op de kandidaat en organisaties van hun voorkeur.

Onschatbare waarde
De prijs werd uitgereikt door de Zeister wethouder van Welzijn en Cultuur, Marcel Fluitman. Fluitman gaf aan grote waardering te hebben voor alle vrijwilligers die zich op welke manier dan ook inzetten voor anderen in Zeist: "Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor onze samenleving. Zonder hen gaat het niet". 
Carla Meeng werd verkozen tot Vrijwilliger van het Jaar. Zij zet zich al jaren in als zorg- en kookvrijwilligster bij het Hospice Heuvelrug. Voor haar is vrijwilligerswerk “de normaalste zaak van de wereld”. Voor de vakjury is Carla het ultieme voorbeeld van een verbinder en van iemand die andere vrijwilligers inspireert. Zij krijgt binnenkort een eigen tegel in de Walk of Fame, in een zijstraat van de Slotlaan.

Bij de groepsprijzen, die bestaan uit een prijs van € 2.000,-., ging de prijs binnen de categorie ‘Cultuur’ naar het Koninklijk Harmoniegezelschap O.B.K. Zeist. In de categorie  ‘Maatschappelijk’ won de Weggeefwinkel en in de categorie ‘Zorg & Welzijn’ gingen de meeste stemmen naar de Voedselbank. De vakjury noemt in haar rapport “de passie en het plezier dat de vrijwilligers bij deze organisaties laten zien om iets te doen voor de medemens, vaak ook buiten de eigen organisatie”.

Proficiat genomineerden en extra felicitaties voor alle winnaars. Namens het organisatiecomité tekenden Karla de Paauw en Maartje Simons (Vrijwilligerscentrale Zeist), Karolijn Burgman (Van Tellingen-Pul Stichting) en Ingrid van Maarschalkerweerd (Stimuleringsfonds Zorg & Welzijn Zeist) dit jaar voor de organisatie.

Bekijk hier de foto`s.