Genomineerden 2022

Individuele prijs 

 

 

Kees Linnenbank

Kees Linnenbank werkt al meer dan 25 jaar als vrijwilliger bij Slotstad RTV. Als cameraman staat hij altijd klaar om mooie verhalen vast te leggen.

,,Ik vind het leuk om op mijn eigen manier een filmimpressie te geven van dingen die in Zeist gebeuren,” vertelt Kees. ,,Bij een activiteit zie je de mensen die aanwezig zijn vaak van een afstandje. Ik vind het leuk om erin te kruipen. Ik vind het belangrijk om activiteiten en vrijwilligers onder de aandacht van mensen te brengen. Iedereen die zich inzet voor de samenleving verdient dit. Het geeft veel voldoening als mensen blij zijn dat je er bent.”

Naast zijn werk voor Slotstad RTV maakt Kees docudrama’s over Zeist. Zijn docudrama over de familie Walkart is recentelijk in première gegaan in Figi.

Mariette Koenders

Mariette Koenders is de spin in het web voor het Internationaal Liedfestival Zeist. Ze regelt praktische zaken voor de musici, staat klaar voor concertbezoekers en is gastgezin voor masterclass studenten.

,,In coronatijd ging het weer kriebelen,” vertelt Mariette, die in haar werkzaam leven projectmanager was. ,,Ik ben me in gaan zetten voor Afghaanse vluchtelingen en Oekraïners. Ook organiseerde ik schoolvoorstellingen met leerlingen en musici. Zo ben ik bij het Internationaal Liedfestival Zeist terechtgekomen. Het zijn momenteel sombere tijden. Ik wil het voor mijn omgeving lichter maken. Daar helpt muziek ongelofelijk bij.”

Met haar vindingrijkheid en aandacht, voelt Mariette zich er als een vis in het water. ,,Ik word er blij van dat ik door muziek verbinding heb met mensen. Je staat even stil en bent er voor elkaar.”

Herman Wierenga

Herman Wierenga is één van de oprichters van Samen Duurzaam Zeist. Met zijn bijdrage is het uitgegroeid tot wat het nu is: een beweging van meer dan 1000 actieve Zeistenaren met tal van aangesloten initiatieven om Zeist groener, gezonder en duurzamer te maken.

,,Ik wil graag goede dingen doen voor Zeist, omdat ik mij deelgenoot voel en profiteer van de prachtige woonomgeving. Vanuit mijn werk bij het Ministerie van Landbouw heb ik ervaring opgedaan met stadslandbouw. Daarnaast ben ik bioloog en boerenzoon. Al die ervaringen wilde ik delen in Zeist,” vertelt Herman.

Herman wordt er blij van om te zien hoeveel Zeistenaren bijdragen aan duurzaamheid. ,,Het doel van Samen Duurzaam Zeist is om duurzaamheid zó te laten landen in de Zeister gemeenschap dat men er zelf ook naar leeft. Dat zien we gebeuren.”

 

 

 

 

 

 

Categorie Cultuur

 

Den Dollywood

Den Dollywood vertoont films op de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Daarmee wil ze iets leuks bieden én verbinding creëren tussen het terrein en het dorp.

Het ontstaan van Den Dollywood is voortgekomen uit de negatieve lading die het terrein kreeg na de moord op Anne Faber. Vrijwilligers verbouwden een oude collegezaal tot bioscoop. ,,Het zorgt voor verbinding met het dorp,” zegt Vanessa Hogenbirk. ,,Ook is er verbinding met andere Zeister initiatieven. Bij een film over schooltuinen nodigen we bijvoorbeeld scholen uit. We zorgen zoveel mogelijk voor een complete beleving. Voor kinderen stond bij Brandweerman Sam de brandweer voor de deur en mochten ze spuiten. Voor volwassenen wordt de film vaak ingeleid door iemand met ervaring met het thema.”

Als Den Dollywood wint, wil ze het geld besteden aan filmkosten en onderhoud.


Gemengd koor Cantiamo

Cantiamo is een gemengd koor van 80 leden uit Austerlitz. Met hun concerten en optredens leveren ze niet alleen een culturele bijdrage, maar ook een maatschappelijke bijdrage.

,,We zingen een breed repertoire: van klassiek tot modern, van musical muziek tot The Crucifixion,” vertelt voorzitter Jaap Logge. ,,Naast dat we iedere week repeteren, komen we bij elkaar thuis om met een groepje iets voor te bereiden. Dat geeft veel binding. Ruim de helft van het koor heeft een actieve rol, zoals stoelen klaarzetten en mensen wegbrengen. We hebben meerdere concerten per jaar. Daarnaast treden we op bij bijvoorbeeld verzorgingshuizen en de Zonnebloem. Dat is ontzettend dankbaar. Je ziet mensen opleven als er gezongen wordt.”

Als Cantiamo wint, wil ze het geld investeren in extra trainingen voor haar leden om de professionaliteit een boost te geven.

Kunstkaravaan De Bonte Boel

Kunstkaravaan De Bonte Boel biedt in de vakanties voorstellingen en workshops aan op toegankelijke locaties in Zeist, zoals in Vollenhove of op Kinderboerderij de Brink. De voorstellingen en workshops worden aangeboden met medewerking van andere cultuurmakers en ondersteund door vrijwilligers. 

Initiatiefnemer Ina Geisler: ,,Wij gaan de wijken in zodat kinderen met hun families, die niet zo gauw in aanraking komen met bijvoorbeeld theater of poppenspel, kunnen genieten en meedoen met de activiteiten. Door financiële ondersteuning van de gemeente Zeist kunnen wij het culturele aanbod vaak gratis aanbieden en is het toegankelijk voor iedereen.” 

Als de Kunstkaravaan wint, wil Ina vaste vrijwilligers aan zich binden en met andere kunstenaars uit Zeist en omstreken samenwerken, zodat ze een nog gevarieerder cultureel aanbod kan bieden in de wijken.

 

 

Categorie Maatschappelijk

 

Krachtvrouwen Zeist

Krachtvrouwen Zeist biedt activiteiten voor vrouwen met een multiculturele achtergrond die wonen in Zeist en omgeving. De activiteiten richten zich op hun mentale ontwikkeling, fysieke gezondheid én hun maatschappelijke bijdrage.

,,We proberen bruggen te slaan tussen verschillende culturen en groepen,” vertelt bestuurslid Ilhame Arab. ,,Dat doen we door aan te haken bij de leefwereld van deze vrouwen. We bieden lezingen, sportactiviteiten en inspiratieavonden. Door deze vrouwen zelf activiteiten te laten organiseren, ontwikkelen ze hun talenten en worden ze in hun kracht gezet. Dat leidt ertoe dat ook zij hun steentje bijdragen aan de Zeister samenleving.”

Als Krachtvrouwen Zeist wint, wil ze het geld besteden aan workshops voor eerste generatie migrantenvrouwen uit Zeist, zodat zij zich kunnen ontwikkelen, zelfstandig worden en mee kunnen komen in Zeist.

Vrienden van de Dieptetuin

De Stichting Vrienden van de Dieptetuin is een groep vrijwilligers die de historische Dieptetuin onderhoudt. Daarmee blijft dit fraaie stukje Zeist behouden en toegankelijk voor iedereen.

,,Tien jaar geleden maaide de gemeente alleen het gras. Een omwonende heeft toen vrijwilligers opgeroepen om de borders te onderhouden,” vertelt vrijwilliger Jackie Senior. ,,We zijn nu met 45 vrijwilligers. Elke week werken we in de tuin. Ook mensen met afstand tot de samenleving helpen mee. In samenwerking met de gemeente is de muur gerenoveerd en zijn de paden rolstoelvriendelijk gemaakt.” De Dieptetuin trekt bezoekers uit Zeist en omgeving, die er willen wandelen of vertoeven. Er kunnen eveneens kleine evenementen worden georganiseerd.

Als de stichting wint, wil ze het bewateringssysteem uitbreiden naar de hoger gelegen entree, waar de bomen het de laatste jaren zwaar hebben.

Bermbrigade

De Bermbrigade is een groep vrijwilligers die elke maand zwerfafval opruimt op de doorgaande wegen in Zeist. Het resultaat is een mooiere en schonere leefomgeving met minder microplastics.

,,We hebben een paar keer World Cleanup Day georganiseerd in Zeist. Maar we wilden het structureler aanpakken. Daarom ruimen we nu maandelijks zwerfafval op,” vertelt Liesbeth Raymakers. ,,Vooral op plekken waar weinig mensen wandelen: de bermen langs doorgaande wegen en rondom winkelcentra. Daarnaast houden we twee keer per jaar grote acties om de bermen schoon te maken voor het maaien uit. Juist voor onze groene gemeente is het belangrijk dat plastic en peuken niet in het leefgebied van dieren belanden, die erin verstrikt raken of het als voedsel zien.”

Als de Bermbrigade wint, wil ze het geld besteden aan een peukenstofzuiger.

 

 

Categorie Zorg & Welzijn

 

NPV Zeist ‘terminale zorg thuis’

NPV Zeist ‘terminale zorg thuis’ zijn vrijwilligers die liefdevolle aandacht en praktische ondersteuning bieden aan mensen in hun laatste levensfase en aan hun naasten. Ook in Hospice Koriander zijn ze actief.

,,Onze missie is: niemand hoeft alleen te zijn en iedereen mag overlijden op hun voorkeursplaats,” vertelt vrijwilligerscoördinator Anja Oosterhoff. ,,Als mensen thuis blijven, komt daar nogal wat bij kijken. Zeker voor mantelzorgers. De vrijwilliger kijkt ook om naar hén en brengt rust. Vaak horen we van mantelzorgers terug: ‘zonder jullie was het niet gelukt’.” Anja prijst de vrijwilligers. ,,Ze zijn van onschatbare waarde. Ze doen het vanuit persoonlijke betrokkenheid en nemen al hun ervaringen mee.”

Als NPV Zeist wint, wil ze het geld besteden aan een gezamenlijke training voor de vrijwilligers, die heel solistisch werken.

Coach4you

Coach4you is een groep van 40 vrijwillige coaches, die kinderen begeleiden bij de overgang van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs.

,,Wij begeleiden vaak kinderen met dyslexie, faalangst, concentratieproblemen of die gepest worden, maar ook andere kinderen die het spannend vinden om naar het voortgezet onderwijs te gaan,” vertelt Erna Janssen, één van de coaches.

Vanaf eind groep 8 wordt het kind anderhalf jaar lang wekelijks begeleid. De coach komt bij het kind thuis en helpt bijvoorbeeld bij het plannen van huiswerk, hoe om te gaan met een toetsweek en met wie in gesprek te gaan als er problemen zijn op school. Het resultaat: kinderen die goed in hun vel zitten.

Als Coach4you wint, willen de coaches het geld besteden aan het creëren van meer verdieping bij het onderling uitwisselen van kennis en ervaring.

Cliëntenraad Altrecht (specialistische GGZ)

Naast cliënten inspraak geven, voert de cliëntenraad van Altrecht projecten uit waarbij cliënten zich kunnen laten zien en horen. Daarmee hoopt ze meer verbinding te creëren met de samenleving.

,,Met bijvoorbeeld kunst kunnen cliënten zichzelf laten zien. Hoe het is om problematiek te hebben. Daarmee willen we het stigma eraf halen,” vertelt Lente Werner, lid van de cliëntenraad. ,,Voor ons is het leuk om te organiseren. Wij zijn zelf ook cliënten.” Ze organiseerde al exposities in de bibliotheek van Zeist en voor omwonenden. ,,We laten zien: dit is Altrecht. Wij zijn niet eng en gevaarlijk. Wij zijn ook mensen, maar met pech. Er worden zulke indrukwekkende dingen gemaakt. Dat verdient het om gezien te worden.”

Als de cliëntenraad wint, wil ze het geld gebruiken om een kunstuitleen te starten.

 

 

Kunnen wij je verder helpen?

Het team van de vrijwilligerscentrale staat voor je klaar. Voor al je vragen rondom vrijwilligerswerk neem contact met ons op.

Mail ons op:
info@vczeist.nl

 

Volg ons online

         

 

 
Cookie-instellingen